V Planinskem domu na Mrzlici so se 21. januarja zbrali člani in članice Kluba ljubiteljev Mrzlice iz savinjske in zasavske regije – 25 jih je bilo. Zbrane so pozdravili predsednik Planinskega društva Trbovlje Matjaž Kilar, nova oskrbnica Bojana Jeglič in koordinator kluba Bojan Gorjup. Ta se je v imenu koordinacijskega odbora zahvalil pohodnikom in oskrbnikom koče na Mrzlici – tako prejšnji oskrbnici, Milici Burger, kot novima oskrbnikoma, Bojani in Jožetu Jegliču.
Zbrani so se z minuto molka spomnili tudi lani preminulega Vinka Pfeiferja, ustanovitelja Kluba ljubiteljev Mrzlice.

Zbranim je koordinator predstavil tudi statistične podatke za preteklo leto. V letu 2016 je Klub ljubiteljev Mrzlice štel 70 članov, ki so skupno opravili 5517 pohodov na ta vrh. Vsak se je nanj povzpel v povprečju 79-krat, kar je nekoliko slabše kot leta 2015.

Med člani kluba je bilo 37 Zasavcev, od tega največ, 31, Trboveljčanov. Ostali so prihajali iz Žalca, Hrastnika, Gotovelj, Prebolda, Griž, Šempetra, Celja, Šešč, Petrovč in drugih krajev savinjske in zasavske regije.

Največkrat, 366-krat, se je na Mrzlico povzpel Trboveljčan Andrej Kukenberg, ki je s tem dosežkom že četrtič zapored postal starešina Kluba ljubiteljev Mrzlice. Pridni so bili tudi Trboveljčana Nada Lamovšek in Maks Petek z vsak po 280 pohodi, Drago Babič (Kale-Šempeter) z 252 pohodi, Mojca Čudovan iz Hrastnika s 199 pohodi, Žalčan Dušan Luskar s 163 pohodi, Trboveljčan Marjan Klanjšek s 141 pohodi, Miran Drolc iz Levca s 136 pohodi, Žalčan Franc Kopriva, Trboveljčan Rado Trebežnik in Petrovčan Tomaž Luzar s 128 pohodi, Savo Pikš iz Trbovelj s 124 pohodi in Marjan Lampar s 115 pohodi. Nada Lamovšek in Maks Petek sta bila s svojimi 280 pohodi tudi najbolj pridna med zakonci.

Oskrbnika sta najboljšim pohodnikom podelila praktična darila ter zaslužene medalje in spominske majice Kluba ljubiteljev Mrzlice. Jegličeva je povedala, da sta se z možem ob sprejemu oskrbništva bala, kako ju bodo sprejeli obiskovalci, a sta zdaj zadovoljna. Sledila je večerja, nato pa prijateljsko druženje ob glasbi.

Bojan Gorjup

Prejšnji članekKdo so mažorete na fotografiji?
Naslednji članekSkala padla na cesto