Zgodbe dr. Jureta Kneza

Vsak četrtek ob 17. uri objavljamo zgodbe dr. Jureta Kneza, ki jih je zapisala Petra Škarja v knjigi Akrobati. Avtorica je pripravila skrajšane zgodbe iz knjige za objavo v našem spletnem časopisu. »Knjiga za tiste, ki ste malo drugačni. Ki izstopate iz povprečja. Ki ste dostikrat nerazumljeni. Vizionarji. Geniji. Posebneži,« so zapisali ob predstavitvi knjige v založbi 5ka.

Pogodbe so čudna reč

V podjetništvu se slej kot prej srečaš s področjem, ki mnogim ustvarjalcem ni ravno ljubo – pogodbe. Pravniški jezik, členi, določila, pogajanja … A ima Jure kakšno vodilo, kako pravilno sestaviti poslovne pogodbe?

»Pogodbe so čudna reč,« je začel. Predse je povlekel list papirja in besede opremljal s krivuljami na listu: »Zamisli si zelo strm hrib na obeh straneh enakega naklona, ki se proti vrhu izravna. Kot narobe obrnjena črka U. Vsak partner v pogodbenem odnosu je na začetku položnega dela na svoji strani. S pogovori se pogodbena partnerja približujeta vrhu. Kje je zate idealna točka, kjer naj bi se partnerja srečala?«

»Na vrhu, logično.«

»V resnici dostikrat ni tako logično. Praviloma direktorji in pravniki želijo napisati pogodbo, ki bo za njihovo stran boljša kot za partnerja. Tako se premaknejo z vrha in partnerja rinejo po hribu navzdol. To je zelo nevarno. Če partnerja preveč potisneš čez rob, pade čez strmi del, želja po sodelovanju usahne, zaupanja ni več, iz prepada pa praviloma poti nazaj ni. V partnerski odnos je najbolje iti z željo, da dokončaš dogovor na vrhu hriba, na točki, ki je udobna in dobra za obe strani. Edino tak odnos in taka pogodba se lahko dolgoročno obdržita.

V odnosih med ljudmi ni bistveno drugače. Odnosi se začnejo krhati, če ni zaupanja in razumevanja druge strani.«

Všečkam, bi rekla naša generacija. Torej neegoistično iščemo poti, ki so dobre za nas in hkrati dobre za partnerja. Skupaj v dobrem in slabem.

Naslednji teden: Ste jadralci ali akrobati?

Petra Škarja

iz knjige Akrobati /založba 5ka/