Danes objavljamo prvi prispevek naše nove sodelavke dr. Neve Rebolj. V svojih prispevkih (objavljali jih bomo vsakih 14 dni ob torkih ob 17. uri) bo pisala največ o prehrani. Danes piše o vitaminih.

Kaj so vitamini?

Beseda vitamini je sestavljena iz dveh besed, vita, ki pomeni življenje in amin, ki pomeni snov, ki vsebuje dušik. Vitamini so esencialne hranilne snovi, ki jih naše telo, razen redkih izjem, ne more sintetizirati samo, zato jih moramo nujno zaužiti s prehrano.

Prav tako so vitamini organske spojine, ki v telesu sodelujejo pri številnih procesih. Pojavljajo se kot kofaktorji, ki sodelujejo pri različnih encimskih reakcijah, zato jih lahko imenujemo tudi biokatalizatorji. Vitamini ščitijo organizem oziroma krepijo imunski sistem, sodelujejo pri obnavljanju kože, skrbijo za pravilno delovanje živčevja, nekateri pa varujejo celice pred prostimi radikali.

Tekom življenja se potreba po vitaminih spreminja. V različnih obdobjih življenja je potreba po tovrstnih snoveh različna, prav tako pa so drugačne potrebe po določenih vitaminih tudi pri posebnih skupinah ljudi, npr. nosečnicah in bolnikih.

Vrste vitaminov

Velika večina vitaminov se v hrani nahaja v takšni obliki, kot jih organizem potrebuje. Izjema sta vitamina A in D, ki pa se nahajata tudi v obliki predvitamina ali provitamina.

Predvitamin vitamina A je barvilo karoten, predvitamin vitamina D je ergosterol, ki se nahaja v koži, s pomočjo sonca (ultravijoličnih žarkov) pa se pretvori v vitamin D.

Topnost vitaminov

Glede na topnost ločimo dve skupini vitaminov. Vitamine, ki so topni v vodi (B-kompleks, C, in H) in vitamine, ki so topni v maščobah (A, D, E, K).

Vitamini, ki so topni v vodi, se v telesu ne skladiščijo, zato jih moramo uživati redno. Njihova presnova je hitra, prodirajo v celice in se mešajo s tekočinami. Izločajo se hitro, predvsem preko kože in ledvic. Vitamini, ki pa so topni v maščobah, pa se presnavljajo počasi. Telo jih vsrka kot maščobe in jih shranjuje v maščobnem tkivu.

Vitamine, topne v vodi, zagotovimo telesu s svežim sadjem in zelenjavo ter žiti, vitamine, topne v maščobah pa zagotavljamo z živili, ki vsebujejo maščobe.

Hipervitaminoza, hipovitaminoza in avitaminoza

Hipervitaminoza je stanje, ko se v telesu pojavi prevelika količina nekaterih vitaminov. Težava je predvsem pri vitaminih, ki so topni v maščobah in se iz telesa ne morejo hitro izločiti, še posebno pri vitaminu A in D.

Hipovitaminoza je stanje, ko se v telesu pojavi premajhna količina vitaminov. V telesu jih je le toliko, da do obolenj ne pride, za zdravje pa jih ni dovolj. Razlogi za pomanjkanje so lahko različni, od nezadostnega in nerednega prehranjevanja, raznih bolezenskih stanj, do povečane porabe vitaminov (nosečnost, dojenje, telesni napori, …).

Avitaminoza je stanje, ki nastane zaradi dolgotrajnega pomanjkanja posameznega vitamina. Pomanjkanje vitamina C povzroči skorbut, pomanjkanje vitamina B beriberi in pomanjkanje vitamina D rahitis. Ko je stopnja pomanjkanja določenega vitamina skrajna, se pojavijo neozdravljivi bolezenski znaki. Pomanjkanje vitaminov je lahko celo smrtno, če ga ne zdravimo.

Dr. Neva Rebolj

Prejšnji članekAndraž Grum o kolesarskem parku Cilenca
Naslednji članekKronika Zasavja