Na zagorskem Rdečem križu ugotavljajo, da se v času koronavirusa število uporabnikov »rahlo« povečuje. »Dejstvo je, da se povečuje delež upokojencev. Prav tako je kar nekaj družin z zaposlenimi starši, ki zaradi nizkih dohodkov ne uspejo pokrivati mesečnih stroškov. Potrebe ljudi so zelo različne: od pogovora, hrane, oblačil, pohištva, plačila položnic itn. Številčno največ uporabnikov pride po hrano,« pravi sekretarka RK Zagorje Štefka Suša.

Leto 2021 je nadaljevanje leta 2020, pravijo v RK Zagorje: spopad z epidemijo, to pomeni delo s prostovoljci, ki so bili vključeni v delo v Splošni bolnišnici Trbovlje in Domu starejših občanov Polde Eberl Jamski na Izlakah. Izkazali so svojo neverjetno pripravljenost in požrtvovalnost. Tako so skupaj opravili več kot 3.000 prostovoljnih ur. Na sedežu RK pa delo teče vse dni v tednu nemoteno – izdaja hrane, oblačil in vse, kar uporabniki potrebujejo – seveda po prilagojenem protokolu oziroma priporočilih NIJZ.

Mesečno v Zagorju pomagajo okrog 250 posameznikom in njihovim družinskim članom. »Največ pomagamo s hrano in z drugimi materialnimi dobrinami. Skupaj z Občino Zagorje ob Savi velikemu številu otrok omogočimo nakup šolskih potrebščin, skupaj s centrom za socialno delo in z DPM Zagorje pa poskrbimo za novoletno obdaritev socialno ogroženih otrok. Polega tega z namenskimi donatorskimi sredstvi (v sodelovanju z različnimi organizacijami in s posamezniki iz lokalnega okolja) velikokrat pomagamo posamezniku ali družini v stiski. V letu 2020 ni bilo naših srečanj s starejšimi nad 70 let, tako da smo vseh 2.600 starejših obdarili; naši zvesti prostovoljci so jih obiskali in izročili darilca,« pravi Štefka Suša.

Pomagajo tako starejšim kot mlajšim posameznikom, povečuje pa se število zaposleni, ki ne zmorejo pokrivati osnovnih mesečnih stroškov. Ljudje najraje donirajo za točno določen namen (trenutno za požar Zorec), preostale donacije pa so večinoma v obliki oblačil, kosov pohištva in hrane.

In koliko prostovoljcev sodeluje pri akcijah? Suša: »Odvisno od akcije, glede na stanje v državi pa žal naših običajnih akcij ni, tako da se spopadamo skupaj s prostovoljci z epidemijo. Pri tem pa je sodelovalo 57 prostovoljcev.«

Letos načrtujejo poletne počitnice za zagorske šolarje na Debelem Rtiču. »Srčno upamo, da nam letos letovanje uspe. Na morje bomo peljali okoli 90 otrok, tako da se res veselimo, veseli pa bomo vsake donacije za naše letovalce,« pravi Suša.

Velika želja je tudi to, da vzpostavijo delo z ekipami prve pomoči, saj bi v letu 2020 gostili državno preverjanje ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije. Na sedežu RK Zagorje pogrešajo delo in druženje z mladimi, medgeneracijsko skupino »Prijateljice«, krajevne odbore, »staro« življenje.


Trenutno RK Zagorje z donatorji pomaga družini Zorec iz Šemnika, ki ji je požar uničil dom. Sredstva zbirajo na TR SI56 0233 8001 282; SKLIC SI00 0112; NAMEN: POŽAR.

Veseli pa bodo tudi vsakega evra za plačilo položnic, nakup hrane …


Savus

Foto: RK Zagorje

Prejšnji članekGasilci so posredovali
Naslednji članekPokopališče na sejmu dobrih praks