V petek, 2. julija, ob 17. uri bodo na Kumu pripravili slovesno prireditev ob 30. obletnici bojnih spopadov na Kumu. JLA je oddajnik na Kumu prvič napadla 28. junija, drugič pa prav 2. julija leta 1991. Osrednji govornik na prireditvi bo predsednik vlade Janez Janša.

RTV oddajnik na Kumu je bil v času osamosvojitve objekt s posebnim pomenom za obrambo države, saj je omogočal neposredno komunikacijo med enotami in pomagal pri obveščanju javnosti o dogodkih v Sloveniji. Od 24. junija leta 1991 dalje ga je pred morebitnim napadom posameznikov ali diverzantskih skupin nasprotnika po kopnem, niso pa se posebej pripravili za obrambo pred napadi iz zraka, varovala enota iz Dobovca.

28. junija leta 1991 so na položaje na Kumu premestili del lahke topniške protizračne obrambe Trbovlje s štirimi protiletalskimi topovi M-75/1 20 mm. Enota naj bi se na Kumu usposabljala in bila hkrati pripravljena za obrambo oddajnika pred napadi iz zraka. Med nameščanjem na položaje sta jih napadli letali JLA tipa Orel, opremljeni s topovi 23 mm, ki sta prileteli z jugovzhodne smeri in poškodovali RTV oddajnik. V napadu je bil huje ranjen en krajan Dobovca, lažje ranjenih pa je bilo sedem.

V trboveljski enoti so nato spremenili položaje, aktivirali vizualne opazovalne postaje in službe za obveščanje o nevarnostih iz zraka. Napad na oddajnik je JLA ponovila še 2. julija leta 1991 okrog 11. ure. Tokrat so bile enote pravočasno obveščene o naletu jugoslovanskih letal, zato so bili na napad tudi pripravljeni. Na letala so streljali s protiletalskimi topovi M-38/20 mm in M-75/20 mm ter eno od njih tudi zadeli. V tem napadu žrtev ni bilo, na oddajniku so povzročili le manjšo dodatno škodo.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekRazstava Uporništvo v Zasavju