nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

30 let Bele snežinke

»Občutki so fenomenalni,« je po včerajšnjem koncertu ob 30-letnici Bele snežinke navdušen vodja ansambla Veter Slobodan Filipovič, ki dejstvo, da je njihova pesem preživela tri desetletja in da jo Slovenci ob zimskih praznikih še vedno zapojejo s takšnim navdušenjem kot nekdaj, šteje za Vetrov največji uspeh.

Belo snežinko so leta 1988 v prvič studiu zaigrali Slobodan Filipovič, Iztok Pepelnjak, Leon Skerbiš in Črt Nanut, kot pevec aranžmaja pa se je pod izvedbo (in v zgodovino) zapisal Vanjo Tomc.

Na včerajšnjem koncertu so pripravili pregled delovanja ansambla Veter, kar pomeni, da so igrali samo Vetrove pesmi – razen, se nasmeji Filipovič, seveda Silvestrskega poljuba, ki v teh prazničnih časih pride že skorajda v paketu z Belo snežinko. Zapeli so nekaj Vetrovih uspešnic, na primer Bele ladje, Dekle iz Slovenije in Hrastniško deklico. Pri izvedbi jih je spremljal orkester K’r en bend, ki deluje v okviru KUD Veter. Pri pesmi Yupi ya, ya se je Vetru pridružila tudi plesna skupina Colorado Country Line Dance.

Tudi Bela snežinka je, kot se za slavljenko spodobi, našla svoje mesto na včerajšnjem repertoarju. In sicer kar trikrat: prvič jo je ob začetku večera v inštrumentalni različici zaigral K’r en bend, nato so se jim na inštrumentih pridružili še nekdanji člani ansambla Veter GojkoKenda, Željko
Mevželj, Srečko Erjavec in Filipovič, zapeli pa so jo Vanjo Tomc, Jernej Bevk in Janez Hameršak.

Začetki Bele snežinke sicer segajo že v trideseta leta prejšnjega stoletja, leta 1936 jo je namreč v hrvaškem jeziku napisal Mario Kühnel, prvotno je bil njen naslov Sniježi. Kdo je avtor slovenskega besedila, ne ve nihče, tudi Veter je na kaseti pod avtorstvo besedila zapisal črki NN. Glede na to, da se v treh desetletjih, kar je Bela snežinka postala praznična himna tako Zasavja kot vse Slovenije, avtor ni javil, bo tako verjetno tudi ostalo, ugotavlja Filipovič.

Martina Drobne

Isti avtor