četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Trajbi že trajba

Županja Jasna Gabrič je sedla na kolo in se odpeljala. Z njo tudi predstavnik podjetja Kons in v.d. direktorja Zavoda za šport in mladino Trbovlje Edi Bravec. Sistem TRajBi je v torek, 23. junija, s tem uradno zaživel.

Takole so se prvi uporabniki e-koles v Trbovljah zapeljali iz kolesarske postaje pri Mladinskem centru. Sistem Trajbi ima zaenkrat štiri postaje (Mestni park, Zdravstveni dom, Mladinski center, Železniška postaja). Na voljo je 16 koles, ki jih zaenkrat lahko uporabniki (poskusno obdobje) uporabljajo za letno članarino v sistemu (cena 10 evrov).

 

»Veseli smo, da smo si drznili izpeljati to naložbo,« je na tiskovni konferenci ob uvedbi sistema povedala županja Jasna Gabrič. In nadaljevala: »Naložba je vredna 270.000 evrov. Iz evropskih sredstev smo prejeli 80.000 evrov, od države 15.000, občina pa je prispevala razliko.« Kot je še povedala, so v občini začrtali okrog 4 km kolesarskih poti, v naslednjih letih bi jih radi podaljšali proti Gaberskem in Železniški postaji. O sistemu Trajbi pa je povedala tole.

 

 

 

Igor Dolar iz podjetja Kult Velenje je dejal, da je trboveljski sistem moderno zastavljen, saj so v kolesa vgrajene najbolj sodobne baterije, pa tudi pogonski sklop je odličen. Na vsaki postaji je urejenih 6 priključnih mest, kolesa bodo krožila med njimi.

V.d. direktorja ZŠMT Edi Bravec je povedal, da bodo lahko uporabniki za letno članarino 10 evrov prejeli svojo pin številko, s katero bodo uporabljali Trajbi, na dveh točkah: v Mladinskem centru in v Knjižnici Toneta Seliškarja. »Predvidevamo še dodatna mesta za izposojo, vendar moramo najprej testirati sistem,« je še dodal Bravec. Ves sistem bo računalniško voden. Skrbnik bo poskrbel tudi za prevoz koles na postajo, kjer jih bo zmanjkalo. Vse postaje bodo opremljene z osnovnimi informacijami. Izposoja bo na voljo 24 ur dnevno, v zimskih mesecih bo sistem deloval v zmanjšanem obsegu.

Sistem Trajbi bo na voljo osebam, starejšim od 14 let. Vse osebe, mlajše od 18 let, bodo morale pri uporabi e-kolesa nositi kolesarsko čelado, ki so si jo dolžne priskrbeti same, za preostale uporabnike pa je čelada priporočljiva.

MP

Foto in video: MP

Isti avtor