5. junija 1982 se je rodil Gašper Ovnik, eden najboljših košarkarjev 3×3 košarke na svetu,  učitelj na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah in Zasavc leta 2016.

Gašper Ovnik je učitelj športne vzgoje na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah in kralj ulične košarke. Poleti 2016 je skupaj z reprezentanco uličnih košarkarjev Slovenije (3×3 Piran) na evropskem prvenstvu v Romuniji osvojil naslov evropskega prvaka. V Romuniji so ga proglasili tudi za najboljšega igralca evropskega prvenstva. Ko se je vrnil v Trbovlje, so mu na OŠ Ivana Cankarja pripravili prisrčen sprejem, ki se ga je udeležila cela šola. Ovnik je to leto z ekipo osvojil tudi bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu na Kitajskem.

Ulična košarka je vrsta košarke, ki se igra na zunanjih igriščih oziroma ulici. Člani lahko tekmujejo ne glede na starost, pri športu pa so odvisni predvsem od svojih sposobnosti in soigralcev, saj nimajo trenerja, ki bi odločal o tem, ali bodo igrali in kako. Gašper Ovnik že vrsto let s svojo ekipo uspešno brani titulo ene najboljših ekip na svetu. In tudi kot posameznik je med najboljšimi igralci na svetu. Nastopil je (kot edini Evropejec) celo na tekmovanju 1 na 1 v slovitem bivšem zaporu Alcatraz v ZDA. Ovnik je bil tudi odličen igralec »prave« dvoranske košarke v slovenski košarkarski ligi.

Ovnik je osnovnošolsko in srednješolsko šolanje končal v Trbovljah, študij pa nadaljeval na Fakulteti za šport v Ljubljani, diplomiral je leta 2008. Kot dijak Gimnazije Trbovlje in študent Fakultete za šport je bil Zoisov štipendist. V  Ljubljani je vodil košarkarsko šolo Triumf in poletne košarkarske tabore za mlade.

Po končanem študiju je delal kot profesionalni trener mladinskega pogona v Košarkarskem klubu Rudar. Od leta 2008 poučuje na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah kot športni pedagog. Vodil je ekipe mlajših selekcij KK Rudar Trbovlje in KK Hrastnik, tam nekaj časa tudi člansko ekipo, organiziral je več športnih dogodkov za mlade.

Košarka ni edini šport, v katerem je Ovnik blestel. V mladih letih je v domačih Trbovljah plaval in dosegel nekaj lepih rezultatov v mlajših kategorijah.

Ovnik je bil, največkrat z ekipo Pirana, v kateri je ena gonilnih sil, večkratni državni prvak in osvajalec turnirjev posvetu, je večkratni državni prvak v igri 1 na 1. Ponaša se z naslovom evropskega prvaka, je nosilec medalj iz največjih prvenstev. Letos bi verjetno nastopil na OI v Tokiu. Nič hudega, pa prihodnje leto.

Savus

Foto: arhiv Savus

Viri:

– Savus, Obrazložitev za naziv Zasavca leta 2016

– Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si