Vsako leto koledniki obiskujejo domove, ki to želijo in zbirajo denar za misijone v revnih državah, da lahko pomagajo ljudem. V letu 2017/2018 so zbrali 306.300 €, da so v Braziliji obnovili center domačih obrti v Amazoniji, nekaj so namenili za kvalitetnejše življenje tamkajšnjih otrok. V Braziliji so obnovili šolsko poslopje, uredili notranje prostore in obnovili bazen, ki je bil že nekaj časa zaprt. V Ugandi, provinci Omoro,  so zgradili novo šolo z enajstimi razredi za tisoč otrok, ki jo bodo začeli obiskovati februarja letos. Na Slonokoščeni obali, v novi župniji Baba, so zgradili novo župnišče,  začeli so  graditi novo župnijsko cerkev, saj sedanja postaja premajhna. Na Madagaskarju so začeli graditi misijon Vatanato, ki pa mora še počakati, ker so najprej morali graditi katoliški vrtec v Ampitafi, ki bo kmalu zgrajen. V Kijevu v Ukrajini so zgradili hišo, kjer imajo verouk in kuharski tečaj, srečanja za otroke in mladino, prostor za zdravstvene pripomočke in kapelo. V Mozanbiku so v Namaaši obnovili vrtec Maria Auxiliadora, ki je bil v obupnem stanju, in kupili nove krožnike, pribor, stojalo za odcejanje posode, mizice in stolčke. V Albaniji so po šolah predali šolske potrebščine, družinam obleke za otroke, dijakom so pomagali pri plačilu šolnine in najemnine, pomagajo pa tudi učiteljem in plačajo nekaj za opravljeno delo revnim ženskam, ki pomagajo pri gospodinjskih delih. Na Madagaskarju, v Fianarantssoi, so uredili otroško dvorišče za odbojko, da imajo otroci veliko možnosti za gibanje. V Zambiji, v kraju Kanakantapa, so zgradili manjšo cerkev, kjer tudi razdajajo darove vernikom in obiskovalcem cerkve. V Malaviju so opremili šolsko kapelo in knjižnico v gimnaziji Loyola. Na Madagaskarju so dogradili lesen katehetski center Ambato in zidano stavbo v Manambondru, kjer imajo vsako soboto verouk za 300 otrok, čez teden pa je zavetje najmlajšim v vrtcu.

V letošnji akciji bi za načrtovane projekte potrebovali 260.800,00 €. Z zbranimi sredstvi želijo pomagati revni albanski družini, ki živi v razpadajoči hiši s paraliziranim očetom in mamo brez dohodkov, otroci pa imajo več ur pešačenja do šole. V revnem mestu Gramsh skušajo otrokom omogočiti  šolanje. V kanadski Arktiki je treba obnoviti stari misijon in cerkvico. Več kot sto otrok, ki prihajajo v vrtec v Fianarantsoi na Madagaskarju, nima kuhinje in obednice, ki jo nujno potrebujejo. Na južnem delu Madagaskarja bi misijonar Tone Kerin rad otrokom ponudil prostor za druženje, šport in igro, uredil bi športno igrišče.

V Ugandi končujejo gradnjo osnovne šole Atede. Nujno rabijo urejeno nogometno igrišče, kamor bodo zahajali tudi srednješolci, ki bodo pomagali pri pripravi terena. Na Salomonovih otokih živijo priseljenci, ki iščejo boljše pogoje za življenje, a se še naprej srečujejo z revščino. Na Slonokoščeni obali, v Frescu, imajo dekliški dom, ki je postal pretesen za vsa dekleta, zato želijo postaviti dodatno zgradbo za 36 dijakinj. V Ruandi so zgradili nove bolnišnične prostore, a nimajo osnovne opreme za bolnišnične sobe, kjer bi lahko sprejemali bolnike. V župnijskem centru Mumbwa v Zambiji, kjer imajo v misijonu srečanja, duhovne vaje in izobraževanja, nimajo kuhinje in obednice za udeležence, da bi jim lahko ponudili prenočišče in hrano. Da gimnazija Loyola ne bi propadla zaradi pomanjkanja vzdrževanja, potrebujejo tehnično delavnico. V Braziliji je veliko mladih prepuščenih ulicam, vdajajo se alkoholu in kriminalu. Zanje bi radi zgradili učilnico za učenje in branje knjig in prostor za računalniško opismenjevanje. V Moundou v Čadu je stopnja nepismenosti visoka, zato želijo Lazaristi otroke od 6 do 18 let naučiti vsaj pisanja in branja. To bo mogoče, ko bodo pozidali, namesto sedanjih kolib, grajenih iz blata, nekaj učilnic, od katerih bo vsaka sprejela po 50 otrok in bo pouk mogoč tudi v slabem vremenu.

Tekst in foto: Irena Vozelj