četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

23. november – dan Rudolfa Maistra

Danes obeležujemo dan Rudolfa Maistra, ki je bil kot državni praznik razglašen leta 2005. 23. novembra 1918 je Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil, s tem dogodkom pa je k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške.

Tudi v Zasavju deluje društvo z njegovim imenom, ki si med drugim prizadeva, da  se njegovo ime, zgodovinska vloga in pomen prenesejo na mlade generacije. »Želimo, da mladi razmišljajo o vrednotah, tradiciji in kulturi lastnega naroda,« so ob prazniku zapisali v Društvu generala Maistra za Zasavje.

Borec za severno mejo, general Rudolf Maister, s pesniškim imenom Vojanov, sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja.

Društvo generala Maistra za Zasavje vsako leto razpiše nagradni natečaj za osnovnošolce. Zadnji se je imenoval Opazovalci: Vodnik – Maister –  in jaz, na natečaju pa so sodelovali učenci OŠ NHR Hrastnik, OŠ Ivana Kavčiča z Izlak in OŠ Ivana Cankarja Trbovlje.

Tako kot je Valentin Vodnik opazoval in opisoval lepote Slovenije v 19. stoletju (leta 1806 je izdal pesniško zbirko Pesme za pokušino, ki velja za prvo slovensko pesniško zbirko), je Rudolf Maister (1874-1934), ne le vojak, temveč tudi pesnik, v Kitici mojih (izšla je leta 1929) pesniško upodabljal nekatere slovenske pokrajine. V 21. stoletju pa so si učenci zamislili, kako zaznavajo posebnosti in lepote svojega domačega okolja.

Društvo generala Maistra za Zasavje je po pregledu vseh prispevkov odločilo, da prejmejo priznanja in nagrade  9. likovno – literarnega nagradnega natečaja za osnovne šole Zasavja z naslovom Opazovalci: Vodnik – Maister – in jaz naslednje učenke in učenci:

– za literarne prispevke: Simona Šubaj, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, podružnična šola  Dol pri Hrastniku, mentorica Maja Klep, Zoja Vrtovšek, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, mentorica Jana Drnovšek in Marko Tomić, OŠ narodnega heroja Hrastnik, mentorica Tanja Kresnik;

– za likovne izdelke: Rok Kolar, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, mentorica Jelka Sladič, Lovro Klemen, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, mentorica Katja Podmenik, Leon Vozelj, OŠ Ivana Kavčiča Izlake, podružnična šola Mlinše, mentorica Andreja Medved.

V teh dneh pa je Društvo generala Maistra za Zasavje objavilo že 10. likovno-literarni nagradni natečaj za osnovne šole Zasavja z naslovom Slovenskega naroda sin. Z njim želijo spodbuditi učence osnovnih šol k razmišljanju o pomenu slovenskih junakov, torej o spodbujanju narodne zavesti.

RP/Savus

Foto: arhiv društva

 

 

Isti avtor