četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

200 kilometrov trakov na mesec

Podjetje Amtec.pro je bilo ustanovljeno leta 2003. Sprva je imelo sedež na Dolu pri Hrastniku, od leta 2007 pa deluje v bivši Iskrini stavbi v Trbovljah. Tam dela na 800 kvadratnih metrov prostorni lokaciji 10 redno zaposlenih, nekaj zunanjih sodelavcev in študentov.

Nišna proizvodnja za tuji trg

V Amtec.pro izdelujejo trakove oziroma embalažo za elektronske komponente, naprave za pakiranje v to embalažo, kupcem pa ponudijo tudi pakiranje. Vsak plastični trak je prilagojen komponenti, ki jo v trak zapakirajo, tega nato zvijejo v kolut, ki ga kupci uporabijo pri avtomatski montaži predvsem za izdelavo elektronskih vezij, lahko pa tudi za druge stvari. Med štiristo trakovi, kolikor jih trenutno šteje njihov nabor, je tudi trak za komponente inovativne žarilne svečke, ki so jo izdelali v slovenskem podjetju Hidria za sodobne dizelske motorje. Amtec.pro mesečno izdela do 200 kilometrov takih trakov za različne komponente, kar pa še vedno predstavlja majhen delež dejanske porabe v Evropi in svetu.

Nosilne trakove oziroma blister, kot mu v panogi rečejo, v Trbovljah izdelujejo na devetih strojih. Od tega so trije namenjeni masovni proizvodnji, šest pa butični. »Glede na to, da so naši največji konkurenti iz Azije, na primer iz Filipinov in Kitajske, se specializiramo na manjše serije in hitro odzivnost,« je povedal direktor podjetja Amtec.pro Uroš Flere. »Mi lahko od sto metrov do par kilometrov dolg nov trak dobavimo v dveh tednih, s tem pa dosegamo tudi višje cene. Kar pa je večjih količin, jih izdelujejo v Aziji.«

Način pakiranja v trakove v Sloveniji še ni zelo razširjen. Ob tem direktor pravi: »Tisti, s katerimi smo začeli sodelovati, pa so ugotovili, da je to zelo primerna embalaža za nadaljevanje avtomatskih procesov in predstavlja tudi boljšo predispozicijo pri pridobivanju novih poslov.«

Izdelava blistrov predstavlja 40 odstotkov dejavnosti podjetja Amtec.pro, do 15 odstotkov njihovega dela pa predstavlja pakiranje. To poteka ročno in avtomatsko na strojih, ki jih sami izdelajo. Te stroje nato ponujajo tudi kupcem. Pakiranje je sprva bolj dodatna usluga kupcem, nato pa ti začnejo pakirati sami in iz Trbovelj k njim prenesejo celotno tehnologijo.

Pri izdelavi strojev so inovativni in se prilagajajo potrebam kupcev. Trenutno zaključujejo stroj za francoskega partnerja, ki bo kupil štiri različne enote ter jih na koncu dobavil na Japonsko. »Celo zadevo smo želeli minimalizirati, izvedli minimalno obliko, izdelali novo elektroniko, mehaniko, tako da kupec to vzame, pritrdi na svojo linijo in začne uporabljati,« je pojasnil direktor.

Delo za strojnike, elektronike in programerje

Njihove robotske celice, ki jih prilagajajo potrebam kupcev, zahtevajo znanje strojnikov, konstruktorjev, elektronikov, pa tudi programerjev, ki poskrbijo predvsem za hardver, deloma tudi softver. Naštete profile kadrov v Amtec.pro tako ves čas tudi iščejo, ker ljudi s funkcionalnim znanjem ni preprosto dobiti, pravijo. Manjše stroje dobavljajo po pošti, večje pa do neke stopnje izdelajo v Trbovljah, nato pa jih montirajo na terenu.

V Sloveniji je njihov največji odjemalec Diotec, delajo s še nekaj podjetji, ki kupujejo manjše količine, ostalo pa izvozijo v tujino. Največ v Italijo, Nemčijo, Švico in Anglijo. Medtem ko so v Sloveniji še vedno precej neznani, pridobivajo v tujini posle predvsem na podlagi priporočil. Svojo prepoznavnost utrjujejo tudi z rednim pojavljanjem na bienalnem sejmu za proizvodnjo elektronike Productronica v Nemčji ter nadgrajevanjem svojih produktov.

Preboj na tuji trg

»Industrija, v kateri delujemo, je zelo konservativna. Na dveh sejemskih predstavitvah smo imeli zelo veliko obiska, pa nobenega posla, po tretjem pa so drugi videli, da smo še živi, da se razvijamo, in začeli so se obračati na nas,« je povedal direktor. Po zadnjem sejemskem nastopu novembra lani razmišljajo o širitvi. Poleg nemškega partnerja in italijanskega so sklenili dogovor tudi s poljskim zastopnikom, resno zanimanje za njihove izdelke pa so pokazala tudi podjetja iz Singapurja in ZDA. Kot je povedal direktor, se zadnja leta njihov promet letno povečuje za 20 do 30 odstotkov, kar je skoraj že malo prehitra rast. Glede na ekipo, ki je sicer zelo dobra, in velikost prostorov delajo tako že na robu svojih kapacitet.

Sicer odlično sodelujejo s podjetji, ki imajo sedež v prostorih bivše Iskre. V prostorih Katapulta so konec lanskega leta predstavili tudi nabor strojev in svojo dejavnost lokalni skupnosti na dnevu odprtih vrat.

Tatjana Polanc Kolander

Isti avtor