Zavod RS za varstvo narave, Planinsko društvo Kum Trbovlje sta v sodelovanju z Občino Trbovlje in Turistično razvojnim društvom Krajinski park Kum Dobovec pripravila prisrčno prireditve ob planinski koči na Kumu, v dolinici pod Kumom pa še odprtje razstave fotografij Matevža Lenarčiča z naslovom Alpe, kot jih vidijo ptice.
Zbrane na Kumu, med njimi sta bila tudi poslanec DZ RS Marjan Dolinšek in župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, so nagovorili predsednica PD Kum Trbovlje Marjeta Bricl, direktor Zavoda RS za varstvo narave dr. Darij Krajčič, direktorica občinske uprave Občine Trbovlje Urška Poznič Goršek, predsednik KS Dobovec Marjan Jamšek, vodja projekta Life to grassland dr. Nika Debeljak Šabec in vodja OE Celje Zavoda RS za varstvo narave Tanja Košar Starič.

Marjeta Bricl je med drugim dejala: »V trboveljski dolini ima planinstvo tako kot po vsej Sloveniji dolgoletno, več kot stoletno tradicijo. In tudi v našem društvu dajemo varovanju narave, tudi te na Kumljanskem, pomembno mesto.« Dr. Darij Krajčič je z zadovoljstvom povedal, da je njegov Zavod pripeljal na to področje še en projekt iz programa Life. Pomembnost projekta sta omenila tudi Urška Poznič Goršek in Marjan Jamšek, ki je poudaril, da bodo krajani Dobovca radi sodelovali v njem. Projekt je predstavila dr. Nika Debeljak Šabec in povedala, da bodo skušali na področju Kuma ohraniti suha travišča, ki vsebujejo kar 80 različnih vrst na kvadratni meter površine.

Pred otvoritvijo razstave Alpe, kot jih vidijo ptice, je spregovoril tudi avtor razstave Matevž Lenarčič, Trboveljčan in Savinjčan, ki ga je Marjeta Bricl predstavila: »Matevž Lenarčič: biolog in naravovarstvenik, alpinist, raziskovalec, pilot in seveda tudi fotograf. Matevž je ob koncu kratkega nagovora izrekel resnico resnic: »Narava je svinjsko lepa in splača se jo ohranjat.« Tudi njegova razstava fotografij na velikih panojih na prostem v dolinici pod Kumom, je enostavno svinjsko lepa.

Prireditev so s svojimi nastopi popestrili člani Moškega pevskega zbora Un’sTrboul, učenci in učitelji Osnovne šole Trbovlje – Podružnične šole Dobovec ter otroci in vzgojiteljice enote Metuljček z Dobovca Vrtca Trbovlje. Obiskovalci so se ustavljali tudi na stojnicah Zavoda RS za varstvo narave (tudi predstavitev rezultatov prizadevanj za varovanje narave na območju Kuma) in Turistično razvojnega društva Krajinski park Kum Dobovec (domače dobrote in izdelki). Seveda je udeležence podprl tudi oskrbnik naj koče na Kumu ali pa naj oskrbnik kakšne koče v Sloveniji, Roman Ledinek, kot se spodobi za takšno priložnost – z golažem.

Marko Planinc