Društvo Tandem Zagorje je že tretje leto zapored skupaj s partnerji in preko 190 slovenskimi šolami in vrtci izpeljali celomesečni ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje. Zbrali so kar 15 ton odpadnih plastenk PET. Z odprodajo odpadnih plastenk PET, z dobrodelno dražbo podpisanega rokometnega reprezentančnega dresa in z SMS sporočili se je letos nabralo 3.500 evrov. Donacijo sta predsednica društva Tandem Zagorje Jelena Jerin ter vodja Dinosovega programa nekovin in embalažne sheme Unirec Goran Ambrož 5. junija predala Dušanu Deisingerju, predstojniku oddelka za ginekologijo in porodništvo v Splošni bolnišnici Izola za nakup ogrevalne posteljice za novorojenčke. Dušan Deisinger je ob tem dejal, da so počaščeni, da so prejemniki donacije v letošnji akciji. S tem so dobili možnost nakupa ogrevalne posteljice, s katero bodo lahko bolje poskrbeli za novorojenčke.
Otroci in mladi so lahko v akciji sodelovali na dva načina: z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadnih plastenk PET v svojih ustanovah ter s svojimi izdelki v nagradnem ustvarjalno-raziskovalnem natečaju o nastajanju, zbiranju, predelavi in izdelavi recikliranih plastenk PET. V zbiralnem mesecu, med 22. marcem in 22. aprilom, in skozi celo šolsko leto so zbrali kar 14.792 kilogramov plastenk PET.

Na slovesnem dogodku so priznanja in nagrade prejeli tudi mladi ustvarjalci, ki so sodelovali v ustvarjalno-raziskovalnem natečaju ter Vrtec Mavrica Vojnik, enota Nova Cerkev, kjer so otroci letos zbrali največjo količino plastenk, kar 24 kilogramov na otroka. Nagrado, stotični kvadrat, je prispevalo podjetje Ekoigrala. Prehodni pokal je zmagovalcem predala generalna sekretarka RKS Renata Brunskole.

Zapiranje snovnih tokov

Zapiranje snovnih tokov ali t. i. krožno gospodarstvo je ena glavnih usmeritev Evropske unije v prihodnjih letih, saj naša poraba kar dvakratno presega razpoložljive naravne vire. Za uresničevanje krožnega gospodarstva obravnavamo življenjski cikel izdelkov in njihovih sestavnih materialov ter opredelimo, kolikšen delež tega materiala je mogoče ponovno uporabiti in v kakšni obliki. To pomeni, da iz odpadka nastane nova surovina za nov izdelek.

Goran Ambrož, ki je v Dinosu vodja programa nekovin in embalažne sheme Unirec, je ob tem dejal: »Kot vodilna družba za ravnanje z nenevarnimi odpadki smo zavezani k ozaveščanju o pravilnem in doslednem ločevanju in nadaljnjem ravnanju z odpadnimi materiali. V tem projektu mlade spodbujamo k ločenemu zbiranju odpadnih plastenk, iz katerih partnerji v projektu naredimo nove plastenke, hkrati pa pomagajo pomoči potrebnim novorojenčkom.«

Projekt Jaz, ti , mi za Slovenijo je pod sloganom Stara plastenka za novo življenje letos potekal že tretjič. »Ponosni smo, da je naša ideja dobro sprejeta tako pri mentorjih kot tudi otrocih in širši javnosti. Želimo, da bi se v projekt vključile vse slovenske izobraževalne ustanove, ki bi na učencem prijazen način vzgajale odgovorne in družbeno aktivne ljudi«, je povedala predsednica društva Tandem Zagorje Jelena Jerin.

ZT

Prejšnji članekPrvi denar, drugi kar celo denarnico
Naslednji članekPohod po splavarski poti