ponedeljek, 22 aprila, 2024

Iz te kategorije

133,4 km Ultrabalatona

Ula Kupec je že pri šestnajstih letih odtekla prvi pol maraton (21 km), pri sedemnajstih letih  prvi maraton (42 km) in pri osemnajstih letih prvič 75 km. Pri devetnajstih letih  je pretekla že 105 km po hribih. Ponosna  je na  tek v Istri, kjer so tekli 105 km  od Lovrana do Umaga in je bilo treba premagati kar 4700 metrov vzpona in prav toliko spusta.  Zasedla je 9. mesto med vso žensko konkurenco iz 21 držav. Dve leti zapored je stala na stopničkah na teku iz Celja v Logarsko.
Zadnje leto se je posvetila pripravi na ultramaraton na Madžarskem. »Za ta izziv sem se odločala prav vsak dan znova, pred vsemi drugimi  obveznostmi … Ko bi lahko šla ven, na kavico, v disko žurat, sem laufala … Postavila sem ga celo pred faks … Dala sem res vse od sebe in na to sem ponosna.«

Prvič je s terana poročal na Facebooku Blaž Brečko, njen fant, pri 57. kilometru, ko je sonce že kazalo svojo moč. Na 75. kilometru, ko so rešilci že odvažali mnoge tekmovalce, se je Ula še vedno dobro držala. Prva kriza je nastopila pri 95. kilometru po 12 urah teka, ko je bila vročina že mimo, a jo je premagala utrujenost.

Ob štirih zjutraj pa je Brečko poročal: »Tale rožca, ki označuje okrogle kilometre, je na žalost zadnja … Po hudih mukah je Ula zaključila svojo pot na Ultrabalatonu po 20 urah teka na 133,4 km. Ulo je čez dan vročina popolnoma zdelala. Zvečer je imela še eno krizo, odstopila pa je zaradi utrujenosti, bolečin v kolenu in žuljev. Ogromno novega se je naučila (tudi jaz) in prepričan sem, da se bo po regeneraciji vrnila močnejsa! Hvala vsem za spodbudne besede.«

Zahvalila se je tudi Ula: »V najlepših sanjah si ne bi mogla predstavljati, da bo ta moj izziv dosegel toliko ljudi. Na stotine lepih želja sem prebrala v sms-ih, zasebnih sporočilih, pod slikami in objavami … Mnogo vzpodbudnih besed od ljudi, ki jih sploh še ne poznam in od tistih, ki ste bili priča vsemu dogajanju od mojega otroštva dalje. Hvala vsem, hvala iz srca! »

V tem ekstremnem športu ima Ula Kupec še veliko rezerve in prav gotovo bomo v prihodnosti še lahko objavljali prispevke o njenih podvigih.

Fanči Moljk

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor