Zmanjševanje števila zaposlenih
Program letošnjega dela podjetja RTH, ki vključuje kadrovsko socialni program in sanacijo rudniških površin, je ocenjen na okrog 11 milijonov evrov, ki jih bo zagotovila država. Trenutno je v podjetju 80 zaposlenih, do konca leta naj bi jih bilo 36, do konca leta 2017 pa 24. Po besedah direktorja Janeza Žlaka bodo večino delavcev odpuščali na tako imenovani mehki način, večinoma z upokojevanjem. S trenutnim stanjem zaposlenih je zadovoljen tudi Anton Lisec, predsednik sindikata RTH, ki je spomnil na zadnjo rudarsko stavko pred dvema letoma in prizadevanja sindikata na socialno kadrovskem področju. RTH se bo poleg upokojevanja posluževal tudi premij prezaposlovanja. Žlak je poudaril, da ne bo dovolil, da te premije ostanejo neizkoriščene, čeprav trenutno večjega zanimanja za te oblike med starejšimi rudarji ni. Bodo pa morda tudi zaradi tega pri koriščenju premij dali prednost upravi in tehničnemu sektorju.

Sanacija površin

Sanacija zajema največji del letošnjega programa. Jame so uradno zaprte, v njih potekajo vzdrževalna dela, ki jih izvajajo rudarji sami. Sanirajo tudi področja Ojstro, Lakonca in Bukova gora, kjer dela opravlja hčerinsko podjetje RTH GRO. Na namigovanja o nepravilnostih poslovanja te družbe bodo odgovorili revizorji, ki bodo v ponedeljek začeli pregledovati določene sklenjene pogodbe in druge poslovne povezave. Žlak se želi prepričati tudi, ali je že odložen material na rudniških površinah res ekološko sporen, kot se je govorilo, zato bosta podjetje  RTCZ in ena od inštitucij Agencije RS za okolje analizirala odložene substance.

Dolg bankam in odprodaja

RTH mora do konca leta 2018 poplačati tudi dolg bankam, ki znaša 12,5 milijona evrov. Obroki zapadejo v plačilo marca in septembra. Denar za prvi obrok je RTH dobil s prodajo premoženja, likvidacijo družbe M&P in nekaj tudi iz naslova drugih hčerinskih družb. Žlak se ne boji, da dolga RTH ne bi mogel poplačati. Dolgoročno gledano pa bo moralo podjetje tudi zaradi tega odprodati hčerinsko podjetje Spekter. To je trenutno neuradno vredno okrog 12 milijonov evrov.

Vodstvo RTH je tudi potrdilo prodajo rudniških prostorov v Hrastniku. Kupil jo je lastnik iz Ukrajine, ki ima podjetje na Škotskem. V Hrastniku naj bi izdeloval turbine za male hidroelektrarne. Rudnik je za zgradbo iztržil 240.000 evrov, primopredajo bo izvedel naslednji teden, novemu lastniku pa bo ponudil tudi svojo delovno silo.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekPotrp
Naslednji članekZadnji štrajk rudarjev