Helena Smrgut, ki je že nekaj let v Domu starejših občanov Polde Eberl Jamski na Izlakah, je praznovala stoti rojstni dan, ki so ga slovesno proslavili. Smrgutova se je rodila 28. februarja 1917 v Preveku pod Ostrežem v družini Kostanjevec.
Med drugo svetovno vojno je bila z družino izseljena v Nemčijo in grozot tega časa se ne spominja prav rada. Po vrnitvi domov se je poročila in živela najprej v Radečah, nato pa na Rodežu. Mož je vseskozi hodil na delo v Radeče, pa tudi sama je poprijela za vsako delo, ki se je ponudilo, saj je bilo treba poskrbeti in nahraniti številno družino. Rodila je namreč sedem otrok – štiri hčere in tri sinove. Kljub težkemu vsakdanu in delu na njivah, so lepo živeli, veliko prepevali, bili srečni in imajo lepe spomine na leta, ko so odraščali še skupaj.

Ko je prišel čas, da so  odšli od doma, so si ustvarili svoje družine. Mama Lenčka, kot danes njeni pravijo Heleni Smrgut, ima osem vnukov, dvanajst pravnukov in štiri prapravnuke. Radi so se vračali k mami na Rodež, sedaj pa jo obiskujejo v Domu za starejše občane Izlake, kjer je dočakala tudi svoj visoki jubilej.

Ob rojstnem dnevu so ji svojci in osebje Doma pripravili slovesnost, katere so se udeležile tudi predstavnice KO RK Podkum in RKS-OZ  Zagorje, predsednica Društva izgnancev Podkum Ana Brinjevec, predsednik KS Podkum Roman Savšek, direktor občinske uprave Rudi Medved in predstavniki Društva upokojencev Zagorje. Predsednik društva upokojencev Anton Benko ji je ob tej priložnosti izročil plaketo, s katero so jo razglasili za častno članico Društva upokojencev.

Ob zvokih harmonike,  na katero je zaigral Boštjan Kavšek, so gospe Heleni zapeli zdravico in ji zaželeli zdravja še naprej.

Njen recept za dolgo življenje pa je delo in ne pritoževanje. Marsikaj, pravi, je bilo treba potrpeti, a ne misliti na slabe stvari, temveč raje »kakšno lepo« zapeti.

Rajka Bajda

Prejšnji članekDewesoft uradno odprl Katapult
Naslednji članekSlovesno odprli Večgeneracijski center Zasavje